Ons gilde, dat in het jaar 1381 werd gesticht, telt 85 leden die gelukkig zijn hun passie voor het traditionele kruisboogschieten te delen, hun museum te tonen of hun geschiedenis uiteen te zetten, namelijk die van de eden der kruisboogschutters, verdedigers van de stad Brussel.

Inleiding tot kruisboogschieten. Lente van musea, 15 mei 2011. Foto: Thierry Bernaerts

Inleiding tot kruisboogschieten. Lente van musea, 15 mei 2011. Photo: Thierry Bernaerts

Door zijn museum verzekert het gilde het behoud van zijn wapens en van zowat 1500 voorwerpen uit het verleden en het heden van de Brusselse kruisboogschutters. Maar in tegenstelling met de praktijk van andere musea zetten de gezellen, generaties na generaties, het schieten met de oude kruisboog voort en dragen hun kennis over qua vervaardigen, repareren en hanteren van dat wapen.
De kruisboogschutters beschikken over 12 schiettenten voor training of vriendschappelijke wedstrijden. Talrijke schutters nemen ook deel aan nationale of internationale kampioenschappen.

Visite guidée du musée. Printemps des musées, 15 mars 2011. Photo: Thierry Bernaerts

Visite guidée du musée. Printemps des musées, 15 mars 2011. Photo: Thierry Bernaerts

Het museum, dat jaarlijks tussen drie- en vijfduizend bezoekers onthaalt, is gratis open voor het publiek op alle donderdagavonden en tijdens de evenementen van de Brusselse musea, zoals de koopavonden ofwel de lentes van de musea. De bezoeken van groepen, ondernemingen of scholen kunnen op verzoek worden georganiseerd.
Aangezien de gezellen er steeds veel waarde aan hechten de Brusselse traditie van onthaal te bewaren, is het voor hen een voortdurende vreugde een kruisboog af te haken en de gasten van één avond in te wijden in het schieten, dat zij dan ook met een wapen van een andere eeuw kunnen proberen.

Naast het kruisboogschieten nemen de gezellen ook deel aan talrijke folkloristische of historische optochten waarvan het hoogtepunt de jaarlijkse deelname aan de Ommegang is, die de Brusselse kruisboogschutters in 1930 hersteld hebben.
Elk jaar begroet ons gilde nieuwe leden, van wie het de bekwaamheden ontdekt en zeer op prijs stelt. Na hun opleiding worden ze gezellen. Zo kunnen ze elke donderdagavond genieten van een ontspannen sfeer in een tijdloze plek...

>Le Serment de Saint-Georges en tenue renaissance. Ommegang, 05 juillet 2011

Le Serment de Saint-Georges en tenue renaissance. Ommegang, 05 juillet 2011

Logo du Mont des Art
Mont des arts/Kunstberg
Logo du conseil des musées bruxellois
Membre du Conseil bruxellois des Musées
Logo de la commission communautaire française
Avec l'aide de la Commission communautaire française
Logo de la ville de Bruxelles
Avec l'aide de la Ville de Bruxelles 
[an error occurred while processing this directive]